Χρησιμοποιούμε τα cookies για αυτό το site για να λειτουργήσει σωστά. Λόγω της νομοθεσίας της ΕΕ θα πρέπει να ζητήθει η συγκατάθεσή σας.
Κάνοντας χρήση του site μας, αποδέχεστε τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Jolly line 44030 - Digital Flat LTE Κεραία Κριτική

Posted by mlabropoulos 02/07/2020 0 Comment(s)

Digital Flat-LTE: Εσωτερική ενεργή κεραία

 

Από την Ιταλία έρχεται η εσωτερική κεραία Digital Flat–LTE, η οποία παρέχει εντυπωσιακά ισχυρή επίγεια ψηφιακή λήψη, όπως έδειξαν οι εκτενείς δοκιμές μας.

 

H συγκεκριμένη κεραία είναι ένα πάνελ διαστάσεων 20 x 23 εκ, λαμβάνει στις μπάντες VHF 174-230 MHz / UHF 470-790 MHz, διαθέτει φίλτρο LTE και είναι ενεργή, με δυνατότητα τροφοδοσίας μέσω του ομοαξονικού της καλωδίου, τόσο με το παρεχόμενο τροφοδοτικό, όσο και από τα 5 V των επίγειων ψηφιακών δεκτών. Η κεραία μπορεί να στηριχθεί τόσο σε οριζόντιο επίπεδο, όσο και σε τοίχο με τις παρεχόμενες βίδες και ούπα, καθώς η βάση της διαθέτει τις κατάλληλες οπές, ενώ παρέχεται η δυνατότητα οριζόντιας ή κατακόρυφης τοποθέτησης.
Να αναφέρουμε ότι η Digital Flat-LTE παρουσιάζει κέρδος 25 dB, ενώ μπορεί να αποδώσει στάθμη εξόδου μέχρι και 95 dBμV. Ακόμη, ο βαθμός θορύβου της κεραίας περιορίζεται κάτω από τα 3,5 dB, ενώ το φίλτρο LTE προστατεύει τη λήψη από τα 790 MHz και πάνω και συγκεκριμένα μειώνει τις όποιες παρεμβολές στη μπάντα 790-862 MHz κατά 20dB.

 

Επίσης, η κεραία διαθέτει τεχνολογία κυκλωμάτων SMD, συμπαγή και κομψό σχεδιασμό, θωράκιση για βέλτιστη αποφυγή παρεμβολών, ενώ ο ενσωματωμένος ενισχυτής είναι χαμηλού θορύβου και υψηλού κέρδους, κάτι που άλλωστε διαπιστώσαμε. Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι στον τίτλο η κεραία αναφέρεται σαν εσωτερική, σαφώς μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και σε εξωτερικό χώρο, όπως πχ κάμπινγκ, σκάφος κτλ, ενώ εκτός από επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, η κεραία λαμβάνει και ψηφιακό ραδιόφωνο DAB.

 

 

Εγκατάσταση - Ρύθμιση

 

Η κεραία λαμβάνει το μέγιστο σήμα μόνο όταν τροφοδοτείται. Σε οικιακή χρήση προτείνουμε να χρησιμοποιείτε το παρεχόμενο τροφοδοτικό με το DC inserter το οποίο δέχεται την τροφοδοσία και την επιτρέπει μόνο προς τη κεραία και όχι προς τον δέκτη.
Σε άλλες περιπτώσεις, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την τροφοδοσία κεραίας από το μενού του επίγειου ψηφιακού δέκτη, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσετε το τροφοδοτικό, ούτε τον DC inserter. Η απόδοση της κεραίας και με τους δύο τρόπους τροφοδοσίας, παραμένει ακριβώς ίδια.

 

Η Digital Flat-LTE – όπως αναφέραμε – μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε οριζόντια επιφάνεια, όσο και σε τοίχο, ενώ όσον αφορά εσωτερικούς χώρους, καλό είναι να βρίσκεται κοντά σε παράθυρο, όπου η απόδοση βελτιώνεται αισθητά. Ο κάθε εσωτερικός χώρος παρουσιάζει μοναδικά χαρακτηριστικά, συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος προσανατολισμός που θα συμβάλλει στην καλύτερη λήψη. Ένας τρόπος ελέγχου του σήματος σε οικιακή χρήση, είναι οι μπάρες στάθμης και ποιότητας σήματος των επίγειων ψηφιακών δεκτών, με τη βοήθεια των οποίων, μπορούμε να επιδιώξουμε την υψηλότερη ποιότητα σήματος. Επίσης, κρατήστε τη κεραία μακριά από πιθανές πηγές παρεμβολών και από ηλεκτρικές συσκευές υψηλής κατανάλωσης, όπως κλιματιστικά, ανελκυστήρες, στεγνωτήρες μαλλιών, φούρνους μικροκυμάτων, κλπ. Ένα ακόμη σημείο προσοχής είναι το ύψος τοποθέτησης, το οποίο θα πρέπει να είναι το υψηλότερο δυνατό.

 

 

 

 

 

Δοκιμές - Μετρήσεις

 

Πραγματοποιήσαμε μετρήσεις σε όλα τα διαθέσιμα κανάλια στη περιοχή μας και διαπιστώσαμε ότι η κεραία σε πολλές περιπτώσεις παρουσίασε ισχυρή απόδοση με MER που ξεπερνούσε τα 34 dB που μπορούσε να δείξει το όργανο, ενώ τα χαμηλότερο MER παρουσιάστηκε στον αδύναμο δίαυλο 28 με τα ξένα κανάλια.
Όταν πλησιάσαμε τη κεραία σε παράθυρο, η απόδοση βελτιώθηκε αισθητά και παρέμεινε έτσι ακόμη και σε μεσαίο ύψος τοποθέτησης. Για παράδειγμα, στο κανάλι 22 οι μετρήσεις MER>34 dB, Power: 71.5 dBμV, CN: 41.3 dB και CBER: 5.0E-5 θα μπορούσαν άνετα να αφορούν μία εξωτερική κεραία. Η πιο δύσκολη περίπτωση ήταν το κανάλι 28, στο οποίο όμως καταφέραμε να φτάσουμε το MER στα 20 dB, που σημαίνει κανονική λήψη, με κάποιο κίνδυνο διακοπών (διαλείψεων). Σε κάθε περίπτωση, η κεραία παρουσίασε εξαιρετική απόδοση και θα μπορούσε να αντικαταστήσει ακόμη και μία εξωτερική κεραία στη συγκεκριμένη περιοχή και στον συγκεκριμένο εσωτερικό χώρο.
Στη συνέχεια, συνδέσαμε τη κεραία με τροφοδοσία 5 V από το όργανο μέτρησης και η απόδοση παρέμεινε ακριβώς ίδια.

 

 


Η γνώμη μας

 

Η κεραία Digital Flat-LTE της Jolly line by GBS, είναι μια εξαιρετικά ισχυρή ενεργή εσωτερική (και εξωτερική) κεραία, με καλαίσθητο σχεδιασμό, 2 τρόπους τοποθέτησης, πρόβλεψη LTE και θωράκιση από παρεμβολές. Προτείνεται!

 


Πηγή: IPTVSAT.gr

Άρθρο: Περικλής Παντολέων


 

Leave a Comment