Χρησιμοποιούμε τα cookies για αυτό το site για να λειτουργήσει σωστά. Λόγω της νομοθεσίας της ΕΕ θα πρέπει να ζητήθει η συγκατάθεσή σας.
Κάνοντας χρήση του site μας, αποδέχεστε τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Johansson 8701 - Titanium 8 Κριτική

Posted by vmpastas 30/04/2019 0 Comment(s)

Johansson Titanium 8701/8703: Συμπαγή δορυφορικά headends με 8 tuners

 

Το Titanium 8701 είναι ένα συμπαγές επαγγελματικό transmodulator – headend, με 4 εισόδους LNB και 8 tuners, το οποίο στην έξοδο RF παρέχει 4 multiplexes DVB-T / DVB-C, ενώ διαθέτει επίσης 2 υποδοχές CI για CAM. Επίσης, η Johansson έχει παρουσιάσει και το μεγαλύτερο μοντέλο Titanium 8703 με 8 tuners DVB-S/S2 και 8 mux DVB-T/C στην έξοδο, αλλά και με 4 υποδοχές Common Interface. Εμείς δοκιμάσαμε το 8701 και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας!

Το Titanium 8701 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή υψηλής ποιότητας δορυφορικής τηλεόρασης σε ένα ευρύ φάσμα έργων, τόσο στη φιλοξενία όσο και στην οικιακή αγορά. Το συγκεκριμένο headend μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε: ξενοδοχεία, ξενώνες, πάρκα διακοπών, νοσοκομεία, σπίτια, μεγάλες και μικρές πολυκατοικίες, σκάφη, γιοτ και όχι μόνο.

 

Εξωτερική περιγραφή – Συνδεσμολογίες – Τοποθέτηση

 

Το Titanium 8701 βρίσκεται σε σκάφος διαστάσεων 34.5 x 7 x 18.2 εκ, με ενσωματωμένο τροφοδοτικό. Η είσοδος τροφοδοσίας 220 V βρίσκεται στο πίσω μέρος, μαζί με τις 2 υποδοχές CAM, ενώ στη πρόσοψη βρίσκουμε τις 4 εισόδους LNB, είσοδο RF, έξοδο RF OUT, υποδοχή Ethernet για τον προγραμματισμό μέσω Web Interface, καθώς και μία οπή για reset.
Στην κάτω πλευρά βρίσκουμε ένα fan για διατήρηση θερμοκρασίας και κυκλοφορία αέρα. Οι οδηγίες χρήσης επιβάλουν την τοποθέτηση του headend σε τοίχο, για την αποδοτικότερη διατήρηση θερμοκρασίας.

 

Χαρακτηριστικά – Προδιαγραφές 

 

Στο Johansson Titanium 8701, βρίσκουμε μια σειρά αξιόλογων χαρακτηριστικών, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα:

Κατ’ επιλογή tuner αναφοράς για κάθε CAM
Φιλικό Web Interface
SID remapping
LCN
Πλήρη ευελιξία matrix μεταξύ των εισόδων, των DVB-S2 tuners, των CAMs και των multiplex DVB-T/C
Επεξεργασία EPG μόνο για τις προωθούμενες υπηρεσίες
Φιλτράρισμα PID πχ καναλιών ήχου
Δυνατότητα μπλοκαρίσματος όλων των PIDs private data για εξοικονόμηση εύρους ζώνης
Δυνατότητα προτεραιότητας σημαντικών καναλιών TV
Λειτουργία Watchdog για εγγυημένο uptime
Εύκολη αναβάθμιση firmware
Κατασκευή στην Ευρώπη από την Johansson

Να αναφέρουμε ότι η στάθμη εξόδου που επιτυγχάνεται με το 8701 είναι ρυθμιζόμενη μεταξύ 69 – 84 dBμV, ενώ το MER ξεπερνάει τα 43 dB.

 

.

 

Εγκατάσταση – LNB

 

Όπως αναφέραμε, το headend πρέπει να τοποθετηθεί σε τοίχο ενός καλά αεριζόμενου και δροσερού δωματίου, με περιθώριο τουλάχιστον 15 εκ γύρω από όλες τις πλευρές της μονάδας. Συνδέουμε τα 4 δορυφορικά καλώδια στις θύρες SAT 1-4, ενώ σε περίπτωση που πρέπει να λάβουμε σήμα RF από άλλο Titanium headend ή κάποια άλλη πηγή όπως πχ κεραία, συνδέουμε ένα ομοαξονικό καλώδιο στη θύρα RF IN. Εάν δεν υπάρχει άλλη πηγή, συνδέουμε τερματισμό 75 Ohm στη θύρα RF IN (παρέχεται). Στη συνέχεια, συνδέουμε το ομοαξονικό δίκτυο στην έξοδο RF.

Αφού τροφοδοτήσουμε το headend, αναβοσβήνει η ενδεικτική λυχνία ALARM σε κόκκινο χρώμα. Όταν η λυχνία σταματήσει να αναβοσβήνει και ανάβει με χρώμα μπλε, η μονάδα έχει εκκινήσει πλήρως και είναι έτοιμη για διαμόρφωση. Η διαδικασία πλήρους εκκίνησης διαρκεί περίπου 4 λεπτά.

 

Σύνδεση LNB

 

Σχετικά με τη σύνδεση των LNB, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα multiswitch, ένα Quattro ή Quad LNB ή ακόμη και 4 ξεχωριστά universal LNBs, καθώς το Johansson Titanium μπορεί να τα διαχειριστεί όλα. Στο σημείο αυτό, να σημειώσουμε ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, που είναι η ανοχή των 350 mA στη κατανάλωση ρεύματος LNB για κάθε μία από τις 4 εισόδους.

 

Web Interface – Σύνδεση

 

Μέσω της θύρας Ethernet, μπορούμε να συνδέσουμε το Titanium με Η/Υ, προκειμένου να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε μέσω του εξαιρετικού Web Interface.  Η σύνδεση με Η/Υ πραγματοποιείται με 2 τρόπους: Μέσω τοπικού δικτύου και απευθείας.

Σε περίπτωση που το Titanium συνδεθεί σε τοπικό δίκτυο, τα πράγματα είναι αρκετά απλά, καθώς αρκεί με οποιονδήποτε υπολογιστή του δικτύου, να πληκτρολογήσουμε σε έναν browser τη διεύθυνση http://start. Πλέον, βρισκόμαστε στο web interface και εισάγουμε τον κωδικό admin.

Για απευθείας σύνδεση με Η/Υ μέσω Ethernet, χωρίς να μεσολαβεί τοπικό δίκτυο, εξασφαλίζουμε πρώτα την αυτόματη απόδοση IP στον υπολογιστή μας και στη συνέχεια πληκτρολογούμε τη διεύθυνση http://start. Στην επιλογή Management Port του web interface, ξετικάρουμε το DHCP και θέτουμε μία δική μας IP. Στη συνέχεια, επιστρέφουμε στον υπολογιστή μας και στο TCP/IPv4 εισάγουμε μία παρόμοια IP με διαφοροποιημένο το τελευταίο γκρουπ ψηφίων. Πλέον, πληκτρολογώντας στον browser τη διεύθυνση http://start, μπορούμε να εμφανίζουμε μόνιμα το web interface. Η διαδικασία περιγράφεται με λεπτομέρειες στις οδηγίες χρήσης του Titanium 8701.

.

 

Προγραμματισμός – Web Interface

 

Ο βασικός προγραμματισμός του Titanium 8701, επιτυγχάνεται στις επιλογές Input και Output.

Η επιλογή Input περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις LNB και Tuner, με τις οποίες σετάρουμε πλήρως ποια κανάλια θα λαμβάνουμε. Στις ρυθμίσεις LNB, εισάγουμε όλες τις παραμέτρους για κάθε LNB, όπως τάση πόλωσης 13/18V, +1V, 22 KHz, DiSEqC A,B,C,D, Ku/C και τέλος δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να τικάρουμε το Enable. Οι εν λόγω επιλογές, σημαίνουν ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε LNB από τα γνωστά είδη, όπως πχ universal Quad, quattro, single universal ή και multiswitch, ενώ σαφώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλά universal από διαφορετικούς δορυφόρους.

.

Εφόσον ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση LNB, μπορούμε να συνεχίσουμε με τη ρύθμιση των 8 tuners, σύμφωνα με τις επιλογές LNB που έχουμε κάνει. Έτσι για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιήσουμε ένα quad LNB, τότε στα 8 tuners, μπορούμε να επιλέξουμε οποιαδήποτε συχνότητα από τον δορυφόρο που λαμβάνουμε. Όταν εισαγάγουμε τα στοιχεία ενός transponder και κάνουμε κλικ στο Apply, θα εμφανιστούν άμεσα οι μπάρες σήματος με τις παραμέτρους Bitrate, Level, Quality, SNR, τα στοιχεία δικτύου, όπως name, ONID, TSID, NID και η πλήρης λίστα καναλιών του transponder με τα SID και εικονίδιο ελεύθερου ή κωδικοποιημένου καναλιού (οθόνη/λουκέτο).

 

 

Διαμόρφωση multiplex εξόδου

 

Στο μενού Mux της επιλογής Output, μπορούμε να διαμορφώσουμε τα 4 multiplex εξόδου, τα οποία να σημειωθεί ότι σετάρονται υποχρεωτικά σε διαδοχικές συχνότητες, με δυνατότητα ρύθμισης της πρώτης. Έτσι, για παράδειγμα για πρώτη συχνότητα 474 MHz, οι υπόλοιπες θα είναι 482, 490 και 498 MHz. Για κάθε mux μπορούμε να θέσουμε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία συντονισμού, όπως bandwidth (6/7/8 ΜΗz), Constellation (QPSK/16-QAM/64-QAM), Code Rate (1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8), Guard interval (1/32, 1/16, 1/8, 1/4), Level (69 – 84 dBμV), ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το τικ στο enable. Να αναφέρουμε ότι το bandwidth και το level, μπορούμε να τα επιλέξουμε μόνο για το πρώτο multiplex, ενώ για τα υπόλοιπα θα είναι υποχρεωτικά τα ίδια.

Στην ίδια σελίδα, μπορούμε – εάν θέλουμε – να επιλέξουμε TSID για το κάθε multiplex (υπάρχουν default τιμές 1,2,3,4), ενώ ο κυρίως προγραμματισμός, συνίσταται στην επιλογή των καναλιών για το κάθε multiplex, ο οποίος πραγματοποιείται παρακάτω στην εν λόγω σελίδα.

 

Service Settings

 

Αφού επιλέξουμε tuner, επιλέγουμε ένα κανάλι από το drop down μενού, επιλέγουμε εάν πρόκειται για ελεύθερο ή προς αποκωδικοποίηση από το CAM 1 ή 2, εάν θέλουμε προτεραιότητα, νέο SID και LCN και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο +, προκειμένου το συγκεκριμένο κανάλι να προστεθεί στο multiplex. Για τα υπόλοιπα κανάλια του multiplex, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, προσέχοντας πάντα να μην ξεπεράσουμε το όριο των 31,67 Mbps, με εποπτεία της μπάρας Status. Το λογισμικό, θα μας ειδοποιήσει άμεσα εάν αρχίζουμε να πλησιάζουμε το όριο, ενώ εάν επιμείνουμε, θα εμφανιστεί κόκκινη ειδοποίηση κάτω δεξιά.
Να αναφέρουμε ότι το μέγιστο όριο για το κάθε mux, επιτυγχάνεται με τις default ρυθμίσεις συντονισμού για τα mux, δηλαδή 64 QAM κτλ.

Η τελευταία επιλογή που έχουμε στην εν λόγω σελίδα, είναι το μπλοκάρισμα private data, για εξοικονόμηση εύρους ζώνης.

 

Network

 

Στο συγκεκριμένο μενού, μπορούμε να εισαγάγουμε ένα όνομα δικτύου της επιλογής μας, καθώς και τις παραμέτρους ONID, NID, Version και Private Data Specifier. Να αναφέρουμε ότι το όνομα δικτύου, είναι αυτό που φαίνεται κατά τη διάρκεια σάρωσης των καναλιών από έναν δέκτη.

 

Ρυθμίσεις CAM

 

Σχετικά με τη χρήση CAM, να αναφέρουμε ότι μπορούμε να δρομολογήσουμε κανάλια προς αποκωδικοποίηση από όλα τα 8 tuners, μέσω ενός ή δύο CAM, ενώ για ταυτόχρονη αποκωδικοποίηση, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα λεγόμενα multi-service CAMs.

 

Settings

 

Στο πεδίο Type έχουμε 2 επιλογές για χαμηλή και υψηλή ταχύτητα. Η χαμηλή ταχύτητα (προεπιλογή) αφορά μονάδες CAM παλαιού τύπου που μπορούν να λειτουργήσουν έως και 50 Mbps, ενώ η υψηλή ταχύτητα αφορά CAM δεύτερης γενιάς που μπορούν να λειτουργήσουν έως και 100 Mbps.

Watchdog: Με τη συγκεκριμένη λειτουργία, παρακολουθείται η κατάσταση αποκρυπτογράφησης όλων των υπηρεσιών που διέρχονται από το CAM. Σε περίπτωση που μία ή περισσότερες υπηρεσίες δεν αποκρυπτογραφούνται πλέον, θα πραγματοποιηθεί αυτόματα επανεκκίνηση της μονάδας CAM, προκειμένου να γίνει προσπάθεια επαναφοράς της αποκωδικοποίησης των υπηρεσιών. Να σημειωθεί ότι αυτή η λειτουργία, πρέπει να ενεργοποιείται μόνο εφόσον όλες οι επιλεγμένες υπηρεσίες αποκρυπτογραφούνται σωστά από το εκάστοτε CAM, αλλιώς θα έχουμε συνεχείς επανεκκινήσεις CAΜ.

Enable: Εννοείται ότι εφόσον επιθυμούμε την αποκρυπτογράφηση μέσω CAM, θα πρέπει να κάνουμε κλικ στο Enable για να ενεργοποιηθεί η λειτουργία CAM (προεπιλογή), ενώ με APPLY πρέπει να επιβεβαιώνουμε τις επιλογές μας.

 

Configuration

 

Reference Transponder: Θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε και να επιλέξουμε ένα tuner-αναμεταδότη αναφοράς για κάθε CAM ξεχωριστά, προκειμένου τα CAM να παίρνουν τις πληροφορίες εξουσιοδότησης. Με Apply επιβεβαιώνουμε τις επιλογές μας.

Μενού CAM: Όταν τοποθετήσουμε CAM, το αντίστοιχο μενού CAM θα ​​εμφανιστεί σε αυτόν τον χώρο και με κλικ στο tab menu, έχουμε περισσότερες πληροφορίες, ανάλογα με το CAM που έχουμε χρησιμοποιήσει.

 

Άλλες επιλογές

 

Στη πρώτη στήλη Device, έχουμε τις εξής επιλογές:

 

Overview: Μία πλήρη εικόνα με τα 4 multiplex, τα κανάλια τους, αλλά και το ποσοστό πλήρωσης, καθώς και το ποσοστό αποκωδικοποιήσεων ανά CAM, εάν βέβαια χρησιμοποιείται κάποιο CAM.

 

Information: Στοιχεία και πληροφορίες hardware

 

Preferences: Ένδειξη στάθμης σε dBm ή dBμV.

 

Management Port: Οι επιλογές για την Ethernet, το password, αλλά και τυχόν ρύθμιση Dynamic DNS για απομακρυσμένη πρόσβαση στο web interface.

 

Firmware Upgrade: Εύκολη αναβάθμιση firmware με επιλογή αρχείου από τον υπολογιστή μας.

 

Configuration: DVB-T ή DVB-C στην έξοδο.

 

Device Settings: Κατέβασμα των ρυθμίσεων μας για backup ή και ρύθμιση ενός άλλου Titanium 8701, καθώς και η αντίστοιχη δυνατότητα upload ρυθμίσεων.

 

Reset Device: Επιλογή Reboot, Reset IP Settings, Reset Device Settings, Factory Reset και Reset CAM.

 

Logout: Έξοδος από το Web Interface

 

Η γνώμη μας

 

To Titanium 8701 της Johansson, είναι ένας ισχυρότατος επαγγελματικός transmodulator, με ιδιαίτερη ευελιξία στη χρήση 4 LNB, εξοπλισμένος με 8 tuners για παροχή πολυάριθμων καναλιών, άμεσο web interface με δυνατότητα τοπικού ή απομακρυσμένου ελέγχου και εξαιρετική ποιότητα σημάτων εξόδου με υψηλό MER. Η Johansson για άλλη μια φορά έδειξε το υψηλό της επίπεδο!

 


Πηγή: IPTVSAT.gr

Άρθρο: Περικλής Παντολέων


 

Leave a Comment